Hjärups Byalag

HjärupsByalag

Vi bygger gemenskap

Utskrift från hjarup.se - Övrig info

Övrig information.


Här hittar du information om ...
Varför vi behöver ett byalag
Hjärup Byalags styrelse
Våra stadgar
Vår värdegrund
Hur du blir medlem i Hjärups Byalag

Varför behövs ett byalag ?


I Hjärup finns sedan 2001 ett aktivt byalag som arbetar med att göra Hjärup till en plats där man lever – inte bara bor. Det gör vi dels genom att ordna spännande arrangemang och aktiviteter, dels genom att hålla koll på översikts- och detaljplaner och annat som är på gång i Hjärup och lyfta fram Hjärupsbornas intressen.

Cirka fyrahundra hushåll är medlemmar i Hjärup och vi är ett tjugotal personer som är med i styrelse och arbetsgrupper. Det finns jättemycket att göra och ständigt kommer det upp nya förslag. Ju fler vi blir desto mer kan byalaget uträtta och på så sätt bidra till ett trivsamt och levande samhälle.

Genom hemsidan www.hjarup.nu, vår Facebooksida och Byabladet som delas ut i brevlådorna två gånger per år informerar vi om vad som är på gång. Vi vill gärna ta del av byalagets medlemmars och även andra Hjärupsbors tankar om vår verksamhet och Hjärups utveckling.

FÖRENINGENS ÄNDAMÅL

Hjärups Byalag skall vara partipolitiskt och religiöst obundet och verka för att Hjärupsbornas intressen tillvaratas genom att skapa:

DETTA HAR VI ÅSTADKOMMIT

Hjärups Byalag bildades 2001. Det kom till efter Forum Hjärup, ett projekt där kommunen initierade dialog och samverkan om Hjärups utveckling. Ett byalag föreslogs bli ett nav för ett fortsatt arbete i Hjärup, och den 2 oktober 2001 bildades byalaget på ett stormöte i Hjärups skola där cirka 80 personer deltog. Byalaget har också under årens lopp hållit i många arrangemang och aktiviteter för alla åldrar och vi har varit med och anordnat Valborgs- och midsommarfirande i Hjärup.

Styrelse.


Ordförande

Zbigniew Glowacki

Ordförande

Malenas Väg 6, 245 63 HJÄRUP
076 - 117 72 96
E-post: Zbigniew Glowacki

Revisor

Peter Hofbauer

Kassör

Emmas Väg 4, 245 63 Hjärup
070 - 846 05 27
E-post: Peter Hofbauer

Arrangemang

Bodil Carlsson

Arrangemang, byabladet

Malenas Väg 7, 245 63 HJÄRUP
0705 - 46 19 19
E-post: Bodil Carlsson

Mötessekreterare

Lisbeth Nilsson

Mötessekreterare

Mårtens Väg 3, 245 63 HJÄRUP
070 - 479 59 23
E-post: Lisbeth Nilsson

Webb, teknisk ansvarig

Mattias Onsdorff

Webbansvarig

Ängslyckevägen 18, 245 62 HJÄRUP
0767 - 88 44 11
E-post: Mattias Onsdorff

Stadgar för Hjärups Byalag.


Nedanstående reviderade stadgar har godkänts av den ordinarie årsstämman i april 2019 och vid en därpå följande extraordinarie årsstämma i maj 2019.

Stadgarna har fastställts av Hjärups Byalags (nedan benämnt ”Byalaget”) första ordinarie årsmöte den 23 april 2002 och därefter reviderats 2007, 2017 och 2019.

§1 Föreningens säte

Föreningen ska ha sitt säte i Hjärup, Staffanstorps kommun.

§2 Föreningens ändamål

Byalaget ska vara partipolitiskt och religiöst obundet och verka för att Hjärupbornas intressen tillvaratas genom att skapa.

§3 Organisation

Byalagets verksamhet ska ledas av en styrelse som har arbetsgrupper som rapporterar till styrelsen. Grupperna inrättas efter behov och intressen bland Byalagets medlemmar och kan slopas eller tillkomma när så krävs.

§4 Medlemskap och medlemsavgift

Medlemskap i Byalaget erhålls när den av årsmötet fastställda medlemsavgiften erlagts. Medlemsavgiften gäller per hushåll. Varje registrerat hushåll vid tiden för Byalagets årsmöte äger rösträtt vid årsmötet. Medlemslängden ska vara tillgänglig för alla medlemmar.

§5 Styrelsen

Styrelsen ska bestå av minst fem (5) och högst nio (9) ledamöter. Suppleanter bör väljas in. Styrelseledamot bör vara bosatt eller verksam i Hjärup och ska vara medlem i Byalaget. Aktiv politiker får ej ingå i styrelsen.Ordinarie ledamöter och suppleanter väljs för två (2) år i sänder med halva antalet vartannat år. Styrelsesammanträden ska äga rum minst fyra (4) gånger per år. Styrelsen konstituerar sig själv. Ordföranden har utslagsröst vid lika röstetal. Styrelsen är beslutsmässig då mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Suppleanterna har närvaro- och yttranderätt vid de sammanträden där de ej ersätter ordinarie ledamot. Styrelsen kan vid behov adjungera ledamöter. Protokoll ska föras vid sammanträdena och delges medlemmarna via Byalagets hemsida. Styrelsen ska upprätta budget för Byalaget samt redovisa dess räkenskaper och verksamhet för räkenskapsår. Kallelse med dagordning bör vara styrelseledamöter och suppleanter tillhanda senast en (1) vecka före styrelsemöte.

§6 Räkenskapsår

Räkenskapsår ska vara kalenderår.

§7 Valberedning

Valberedningen utgörs av tre (3) personer och väljs av årsmötet för tre (3) år i sänder, initialt dock för ett, två respektive tre år. En av dessa väljs till sammankallande.

§8 Arbetsgrupper

Sammankallande i grupperna bör vara styrelseledamot eller suppleant. Sammankallande ska löpande vid styrelsemöte informera styrelsen om gruppens pågående arbete. Yttranden måste godkännas av styrelsen och undertecknas av ordföranden.

§9 Firmateckning

Byalagets firma tecknas av ordföranden och den av styrelsen utsedde kassören var för sig.

§10 Revisorer

För granskning av styrelsens förvaltning och Byalagets räkenskaper ska årsmötet välja två (2) revisorer och en (1) suppleant. Revisorerna ska väljas växelvis vartannat år för två (2) år i sänder.

§11 Årsmöte

Byalagets årsmöte ska hållas under april månad. Kallelse till årsmöte ska ske skriftligen senast tre (3) veckor före mötet via Byalagets hemsida och affischering.

  1. Årsmötets öppnande och godkännande av föredragningslistan.
  2. Val av ordförande på årsmötet.
  3. Val av protokollförare på årsmötet.
  4. Fråga om årsmötets behöriga utlysande.
  5. Val av två justerare som jämte ordföranden ska justera protokollet.
  6. Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska redovisning samt revisionsberättelsen.
  7. Beslut om fastställande av resultat- och balansräkning.
  8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
  9. Föredragning av styrelsens förslag till årsbudget och medlemsavgift.
  10. Beslut om fastställande av årsbudget och medlemsavgift.
  11. Val av styrelseledamöter och suppleanter.
  12. Val av revisorer samt revisorssuppleant.
  13. Val av valberedning jämte sammankallande.
  14. Förslag från styrelsen.
  15. Motioner från Byalagets medlemmar. Dessa ska ha inkommit skriftligen till styrelsen senast den 1 april för att behandlas på årsmötet.
  16. Övriga frågor.

§12 Extra årsmöte

Extra årsmöte ska hållas om en tredjedel (1/3) av medlemmarna skriftligen anhållit om detta. Styrelsen får också på eget initiativ kalla till extra årsmöte.

§13 Utträde och uteslutning

Medlem som bryter mot stadgarna, skadar föreningen eller motarbetar dess intressen eller ändamål får uteslutas av styrelsen.

§14 Stadgeändring, upplösning av Byalaget

Beslut om ändring av dessa stadgar eller om upplösning av Byalaget ska för att äga giltighet fattas av två på varandra följande årsmöten med 2/3 majoritet. Om Byalaget upplöses ska eventuella tillgångar användas enligt årsmötets beslut.

Värdegrund.


Hjärups Byalag står för öppenhet, dialog och samhällsengagemang. Vi är partipolitiskt och religiöst oberoende och alla Hjärupsbor ska känna sig välkomna i föreningen och på våra aktiviteter och arrangemang. Vi värnar om kultur, samhällsgemenskap och demokrati.

Bli medlem


Som medlem går hela familjen in gratis eller till reducerat pris på alla aktiviteter som arrangeras av Byalaget. Du har möjlighet att vara med och påverka de politiska beslut som berör Hjärup genom att aktivera dig i styrelsen.
Medlemsavgiften är 175 kr per kalenderår och hushåll, och alla i hushållet är då medlemmar. Medlemsavgiften går till tryck och distribution av Byabladet, arrangemangslistan till hushållen, arvode till föredragshållare, aktiviteter m.m.

Vill du bli medlem i Byalaget? Betala in 175 kr på BG 5318-5849 . Skriv namn och adress i meddelandefältet så kan vi lättare hitta dig i vår medlemslista då du besöker våra arrangemang.

Betalar du för någon annans räkning så måste du uppge namn och adress i meddelandefältet som betalningen är avsedd för. En ospårbar betalning ses som en gåva.

Du uppger ditt namn när ni går in på våra arrangemang.

Foto och text: © Mattias Onsdorff. Övriga bilders licens lyder under Creative Commons.